Co potrzebujesz do przygotowania serowej paschy:
- tłusty twaróg – 500 g
- żółtka jaj – 3-4 szt. (lub 2-3 całe jajka)
- śmietana – 200 g
- masło (w temperaturze pokojowej) – 100 g
- cukier – 100 g
- cukier waniliowy – 1 łyżeczka (lub 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego)
- rodzynki – 80 g
- orzechy (posiekane migdały, orzechy laskowe, nerkowce itp.) – 50 g
-
Krok po kroku – przygotowanie masy serowej:
- Rodzynki umyć, zalać wrzątkiem i odstawić na 20 minut.
- Odlać wodę, a rodzynki osuszyć na papierowym ręczniku.
- Twaróg przetrzeć przez sitko (można też dwukrotnie zmielić w maszynce do mięsa lub zmiksować blenderem).
- Do twarogu dodać żółtka (lub całe jajka), śmietanę, cukier i cukier waniliowy. Dokładnie wymieszać.
- Dodać pokrojone w kostkę masło i ubić masę serową mikserem na puszystą i jednolitą konsystencję.
- Przelać masę serową do rondla z grubym dnem.
- Podgrzewać na małym ogniu, cały czas mieszając, aż do pojawienia się pierwszych bąbelków (czyli tuż przed zagotowaniem). Na początku masa będzie gęsta, ale pod wpływem ciepła stanie się bardziej płynna – to normalne. Nie wolno jej zagotować, tylko doprowadzić do momentu tuż przed wrzeniem.
- Gdy pojawią się pierwsze oznaki wrzenia, natychmiast zdjąć garnek z ognia i wstawić do miski z zimną wodą (można dodać kostki lodu), mieszając do całkowitego ostygnięcia.
- Schłodzoną masę serową wstawić do lodówki na 1-2 godziny, aby zgęstniała.
- Do schłodzonej masy dodać rodzynki i opcjonalnie orzechy.
- Foremkę do paschy wyłożyć podwójną warstwą wilgotnej gazy.
- Masę serową przełożyć do foremki lub innej odpowiedniej formy z otworami. Foremkę postawić na talerzu, aby mogła odciekać serwatka.
- Brzegi gazy złożyć, docisnąć paschę obciążeniem i wstawić do lodówki na 1-2 doby.
- Gotową paschę ostrożnie wyjąć z formy, usunąć gazę i przełożyć na talerz. Można udekorować kandyzowanymi owocami, rodzynkami lub galaretką.
Bądź pierwszą osobą, która napisze opinię do tego produktu.
Dodaj komentarz